Iskiashermo ja iskiaskipu – Iskiaskivun hoito

Mainokset

Iskiashermo on kehon paksuin ja pisin hermo, joka kulkee kehon takaosassa lanteesta reiteen. Iskiashermossa on paljon liikesyitä ja hermosyitä. Hermo vastaa pohkeen, takareiden, jalkaterän lihaksien ja suurelta osin kummankin jalan hermottamisesta. Vaikka iskiaskipu saattaa tuntuakin alaraajoissa, sen syynä voi olla lannerangan välilevyn pullistuma, josta kipu ikään kuin säteilee toiseen paikkaan hermon välityksellä. Iskiashermon liikesyiden välityksellä esimerkiksi alaselässä oleva iskiasvaiva voi siis tuntua kipuna vaikkapa takareidessä.

Iskiaskipua esiintyy lähes puolella suomalaisista jossain elämänsä vaiheessa, joten kyseessä on hyvin yleinen ongelma. Iskiaskipu voi tuntua lievempänä tai jopa ankarana jatkuvana kipuna, joka hankaloittaa suuresti normaalia elämää. Iskiaskivun syynä voi olla esimerkiksi selkärangan pullistuma välilevyssä tai välilevyn rappeuma. Lähes kaikki iskiaskivusta ja iskiaksesta kärsivät pääsevät eroon vaivastaan 2-3 kuukaudessa.

Iskiaskipuun ei ole olemassa yhtä hoito- tai muuta menetelmää, jolla iskiaskivusta pääsisi helposti ja heti eroon. Iskias on vielä nykyäänkin usein hankalasti hoidettava vaiva, sillä se on yksilöllinen ja siihen on olemassa monta eri hoitomenetelmää. Jos potilaalla on kovia iskiaskipuja, hänen hoitamisensa tapahtuu monesti yrityksen ja erehdysten kautta. Toimivan hoitomenetelmän löytäminen voi viedä aikaa, ja tarkkojen tietojen saaminen potilaan iskiasvaivan luonteesta edesauttaa asioita huomattavasti.

Yleisesti ottaen kaikenlainen liikunta (esim. kävely) ja erilaiset liikesarjat, joihin kuuluu esimerkiksi venyttely, auttavat iskiakseen.

Iskiaskipuun voidaan käyttää kivun lievittämiseksi tulehduskipulääkettä. Jos tämä ei kuitenkaan auta, lääkäri voi määrätä käytettäväksi keskushermostoon vaikuttavia opiaatteja, joiden avulla kivun tunne häviää.

Enemmän tietoja iskiaksesta ja iskiaksen hoidosta.